Waarom de Halve Marathon in Disneyland Paris zo magisch was

Vorig jaar was de eerste editie van het Run Disney weekend in Disneyland Paris. Daar moest ik heen! Maar aangezien ik niet het Disney budget had, moest ik keuzes maken. Toen ik afgelopen januari mee deed aan een Instagram wedstrijd om deze Disney experience te winnen (waar ik overigens in 2016 ook al aan had meegedaan) en wéér niet tussen de winnaars zat, was ik helemaal klaar met Disney. Nouja, klaar? Tot het magische moment dat je startnummers los kon kopen (ipv een arrangement) en de Disney kriebels de overhand kregen. En het was het allemaal waard :)…

Voorbereiding Run Disney

Opeens was het bijna september en liep ik niet echt verder dan 5-8 kilometer. Klinkt allemaal leuk zo’n ‘loopje’ in Disneyland Parijs, maar 21 kilometer is toch wel een serieuze afstand en dat had ik al heel lang niet meer gelopen. Sowieso ben ik niet het type “we zien het wel” en “dat loop ik wel even” dus ik wilde echt aan de bak. Met mijn motivatie zat het wel goed, ik had veel vrije momenten en dus lukte het me om in september een inhaalslag te maken op mijn kilometers. Met max 12 kilometer aan trainingskilometers en de Damloop een week voor Disney (die ik heel lekker liep) had ik genoeg vertrouwen in die halve.

Thanks for the energy_Run Disney 2017

Een van m’n foto’s voor de #rundisney challenge op Instagram

Wat trek je aan tijdens een Disney Run?

Als je vorig jaar de beelden een beetje hebt gezien, dan maakt een outfit je magische ervaring wel he-le-maal af natuurlijk. Ik ging voor the 100% Disney experience want hey, hoe vaak doe je dit nou tijdens een hardloop wedstrijd? Ik niet. Dus we gaan all the way, maar ik heb er natuurlijk wel goed over nagedacht.

Mijn eisen: het moet ‘ren’ baar zijn. Dus geen te lange jurken, of zware accessoires aan m’n lijf. Het moet praktisch passen bij m’n normale hardloop look (er is geen kapper mee die m’n haar even komt doen) en het moet haalbaar en betaalbaar zijn. Oja, en ik moet natuurlijk wel een beetje lijken ;-). Heldin Vaiana viel ook meteen af.

 1. Als eerste kwam Elsa bij me op. Ik vind Elsa te gek. Maarja, ik heb geen lang haar en ruim 2 uur een pruik op met hardlopen leek me geen goed idee. Next.
 2. Minnie Mouse dan? Qua outfit is dat goed te regelen, maar ik vond het weer te makkelijk en eigenlijk niet zo origineel. En trouwens staan die oren ook altijd raar op mijn hoofd met m’n knot bovenop. Dat levert vast hele stomme plaatjes op ;-).
 3. Toen kwam ik op Tinkerbell. Zij heeft een knotje op haar hoofd. Ik ook. Check. Een groen rokje plus topje moet te regelen zijn en die vleugels hoef ik geen last van te hebben. Daar ga ik alleen maar harder van, toch? 😉 Toevallig kwam ik iemand de week ervoor met de Damloop tegen die dé perfecte coole compressie sokken voor mijn outfit aan had en ik vroeg haar of ik ze mocht lenen voor Disney. (Thanks Shiva!) De toverstaf pikte ik van Robin en zo was m’n outfit compleet.
Thanks for the energy_ Run Disney Outfit

Helemaal in m’n nopjes 😀

The day before

We arriveerden op zaterdagmiddag in Disney om onze startnummers en t-shirt op te halen. M’n lichaam had een redelijke kater van onze iets wat overactieve dag in Parijs op vrijdag dus ik wilde echt zo min mogelijk doen. Overigens hadden we ook geen toegang tot het park en dat vond ik helemaal niet erg. Chillen dus en voorbereiden op zondag. We konden wel Disney Village in dus daar hebben we gezellig gegeten en bijgekletst met m’n vriendin (en huge Disney fan) Merlijne, die vrijdag de 5K had gelopen. Stiekem was zij de aanstichter van onze trip, want ik zag toen op haar Facebook dat ze een startnummer had en toen wilde ik ook :). Zo werkt dat dus.

Thanks for the energy_ Run Disney Half Marathon Expo

We hebben er zin in!

Race day! – De start –

4:15 – De wekker gaat. Ik vraag me serieus af HOE ik in hemelsnaam straks een halve marathon ga lopen. Maar de adrenaline, spanning en dosis energie komt snel genoeg op als ik eenmaal het bed uit ben. M’n transformatie naar Tinkerbell vind ik ook spannend want ik ben volgens mij echt over de top hysterisch fluoriserend verkleed en twijfel even of m’n outfit wel de juiste keuze is. Er is niet veel tijd, ik heb ook niets anders mee en als Ro mij dan een complimentje geeft, begin ik zelf ook te geloven dat ik gewoon in deze outfit ga rocken.

5:45 – We hobbelen naar de start en proberen stiekem nog in wave B mee te sneaken maar de vrijwilligers zijn veel te scherp voor dit tijdstip ;-). We staan wel helemaal vooraan in deze wave en verwachten rond 7:30 te mogen starten.

6:30 –  Ik had al 3x geplast voordat we het startvak in gingen maar als je eenmaal in het startvak staat, kun je er niet meer makkelijk uit om te plassen. Ik kan daar dus enorm stress van krijgen want ik wil liever niet tijdens de race plassen. Na veel ‘zal ik wel/niet gaan’ gezeur, ben ik toch uit het startvak geklommen, terug gerend naar een Dixie en daarna weer terug het hek over geklommen het startvak in. Waar maakte ik me nou zo druk om?

7:15 – We worden naar de start ‘gedreven’, worden nog wat entertaint door twee Franse presentatoren en een warming up maar mijn hoofd zit al bij het lopen, en bij het gevoel dat ik eigenlijk alweer moet plassen… zucht.

Thanks for the energy_Run Disney Start

Hier samen met mijn Kapitein Haak en m’n te kleine vuilniszak aan om me warm te houden bij de start

Raceday! –  het parcours –

Alles aan dit avontuur voelt een beetje aan als onze NY marathon. Natuurlijk is het kleinschaliger maar de vibes, de fun en misschien het tijdstip zorgen ervoor dat ik terugdenk aan NY en dat ik wil genieten! Ik geniet ook als we van start gaan en het eerste waar ik zo blij van wordt, zijn de mensen om me heen. Het leukste vind ik de mensen die moeite hebben gedaan voor een outfit, die maken de race nu al magischer dan de mensen met hun normale outfit.

Op dit tijdstip hoef je natuurlijk geen massa mensen te verwachten die je vrijwillig staan aan te moedigen, maar ze stonden er hoor. Geen massa, maar wel heel veel medewerkers van het park die alles uit de kast hadden getrokken om ons aan te moedigen, zo gaaf! En Goooo Tinkerbell roepen is dan makkelijker dan m’n naam uitspreken die op mijn startnummer staat :).

Thanks for the energy_ Run Disney Cheering

Magisch asfalt

De eerste 6 kilometer loop je door het park en gebeurt er zoveel om je heen dat je hier echt letterlijk door heen vliegt (om in Tinkerbell termen te blijven). Onderweg staan er Disney figuren waar je mee op de foto kunt maar er staan overal dikke rijen! We besluiten om ze over te slaan en door te lopen. Het feestje stopt plots zodra we het park verlaten en een lang stuk asfalt voor onze kiezen krijgen. Ik kies ervoor om hier m’n muziek aan te zetten zodat ik iets van afleiding en ritme heb om lekker te kunnen lopen. Even geen afleiding op je route kan ook wel fijn aanvoelen om in een goede pace te komen. Ik blijf genieten van de verschillende soorten mensen om me heen, ik kom Instagram vriendin Patricia tegen en heb inmiddels op dit lange stuk tussen 8 en 16 kilometer al drie keer moeten plassen. Dit is trouwens niet echt normaal, maar m’n blaas doet nou eenmaal zo omdat het bijna de tijd van de maand is (en iets met 2 bevallingen gok ik).

Gelukkig is er verderop een opleving met een cheerzone en zijn we alweer op de weg terug. Ik loop nog lekker, voel me goed en kijk uit naar de kilometers richting de finish. Ik ben blij dat we vroeg lopen want je voelt dat de temperatuur oploopt en de zon lekker begint te schijnen. Het is echt fantastisch loopweer!

Thanks for the energy_ Run Disney France

Vliegend naar de finish

We lopen nog langs een aantal Disney hotels waardoor de magie weer een beetje terugkomt en het aantal mensen langs de route toeneemt. Ik moet lachen om Ro die nog steeds met zijn warme Kapitein Haak hoed en haak loopt en tegelijkertijd vlogt met zijn camera. Hij is helemaal in zijn element. We zijn er bijna en dat is voelbaar. M’m hartslag gaat omhoog en ik heb zin in die laatste kilometers. Het wordt steeds drukker aangezien het park open is en er dus naast hardlopers ook gewoon bezoekers rondlopen. Wat is het toch bijzonder om hier te mogen hardlopen. Vlak voor de finish staat de echte Tinkerbell nog langs de route voor een foto en omdat er nauwelijks een rij is, besluiten we nog even snel een momentje te pakken.

Thanks for the energy_Run Disney Tinkerbell

Sporty Tinkerbell meets Tinkerbell

Opeens was daar de finish al en had ik een medaille om mijn nek. En wat voor eentje! Deze medaille is wel echt een pronkstuk, net als die van NY. Maar deze is groter! De medailles voor de 5K, 10K zijn ook echt te gek. Dat vind ik ook zo bijzonder aan deze race. Ze hebben niet bezuinigd op de medaille en het zijn echt magische wannahaves ;-).

Thanks for the energy_ Run Disney Paris Half Marathon Medal

BLING!

Onze 21 kilometers zitten erop en hoewel m’n benen stram zijn, vind ik het ook soort van jammer dat het voorbij is. We stralen nog even rond de finish, krijgen een goed gevuld doosje met energie repen, fruit en wat te drinken en gaan ons dan lekker opfrissen. De dag is eigenlijk pas net begonnen en we hebben nog een middagje park gepland.

Thanks for the energy_ Run Disney Paris Finish Medal

Allebei trots en blij!

Na een flinke lunch, pakken we nog twee attracties in het park. Het is warm, ontzettend druk en mijn benen en lichaam trekken de wachttijden van 50 minuten totaal niet meer. We besluiten lekker van de zon te genieten, nog wat te shoppen en naar huis te rijden. Het is klaar.

Thanks for the energy_ Run Disney France DONE

Tinkerbell down

7 redenen waarom hardlopen in Disneyland Parijs zo magisch is

Misschien voel je de magie nog totaal niet na het lezen van m’n verhaal, dus som ik nog even voor je op wat de Disney Run nou zo magisch maakt. Komtie.

 1. Je rent door Disneyland Parijs (!!). Als je al slenterend de magie voelt, wat voel je dan als je er mag hardlopen met zonsopgang, het park dat speciaal voor jou open is en waar medewerkers en Disney figuren jou persoonlijk staan aan te moedigen?!
 2. Je kunt er zowel een Kidsrun, 5K, 10K en een 21K lopen en elke afstand heeft een medaille alsof je eerste bent geworden! Loop je de 10K én de 21K, dan ontvang je nog eens een extra medaille. (goals!)
 3. Je kunt helemaal opgaan in je favoriete Disney figuur. Ik vind echt dat je outfit je run magischer en specialer maakt dan wanneer je dit niet doet. Je wordt helemaal één met Disney en je wordt ook vaker toegejuicht. (dit is een aanname, maar ik had echt fans voor mijn gevoel) En daar loop je lekker op 🙂
 4. Het is een hardloop uitje waar je met gemak iemand mee naartoe krijgt. Of dat nou je gezin is of een vriend(in). Wie wil er nou niet mee naar Disney om iemand aan te moedigen? Houd er alleen wel rekening mee wat mensen nog verwachten van je na je race, voor als je benen niet meer willen.
 5. Voor de 5K en de 10K geldt allebei geen tijdregistratie dus waar zou je je druk om maken? Het enige doel is genieten en het leuk hebben. Nice!
 6. Ik weet niet of jij wel eens om 7:00 s’ ochtends hardloopt, maar het feit dat je om 5:30 al in een startvak staat met duizend andere hardloop gekken, dat is toch wel iets magisch. Zo begint mijn normale run thuis nou nooit.
 7. Als mensen kijken een hobby is, dan kun je je natuurlijk ook alleen in het park prima vermaken, maar om hardlopers in verschillende outfitjes te zien rennen, is ook ontzettend leuk tijdverdrijf. Dat kun je ook langs de kant doen, maar meelopen is toch echt beter.

Ik eindig mijn blog met nog één laatste Tinkerbell-waardige foto en het advies om deze leuke run écht toe te voegen aan je hardloop goals, buckelist of je verlanglijstje.

Thanks for the energy_ Run Disney France Half Marathon Tinkerbell

Don’t run. Fly!

 

High five, Marloes


Wat kost hardlopen in Disneyland Parijs?

 • In juni kwamen de startnummers los in de verkoop voor Disneyland Parijs. Een startnummer voor de halve marathon kostte 75 euro en boekten we via http://run.disneylandparis.com.
 • Hier zit nog geen toegang voor het park in, dus betaalden we ook een dagticket voor het park van 71 euro p.p. (Normaal is dit 78 euro dus we kregen korting.
 • We kozen een hotel uit buiten het park maar wel een hotel met pendeldienst en op loopafstand. De hotelovernachting was bij Aparthotel Hipark Design Suites Serris-Val d’Europe en kostte 115 euro p.n. (inclusief parkeerkaart à 15 euro)
 • We zijn met de auto gegaan dus tel hier de benzine en tolwegen nog bij op.

Thanks for the Energy

3 Comments

  • Leuk Carolien! Ik zag dat de Disneyrun voor 2018 al online staat! Heb je ‘m zelf ook al gelopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.