7 tips voor het trainen naar een marathon

Ik zie ze weer geregeld voorbij komen op m’n timeline, e-mail en in blogs. Mooie plaatjes en verhalen over het trainen naar een marathon. Vorig jaar stond mijn jaar in het teken van de 42 kilometers in New York en dat was fantastisch. Enerzijds verlang ik weer naar die enorme focus en zo’n groot doel en anderzijds geniet ik ervan dat ik die focus (en druk) juist niet voel. Wat ik zelf heel fijn vond, waren tips en ervaringen van anderen en ik deel er ook graag een aantal met jou. Dan zijn ze meteen maar vastgelegd voor als ik opnieuw marathon kriebels krijg ;).

1. Kracht

Als je denkt dat je alleen maar je benen gebruikt bij het hardlopen, heb je het totaal mis. Je hele lijf is hard aan het werk en met name rug, buik, armen en schouders heb ik gevoeld. Om de belasting op mijn spieren tijdens de lange duurlopen goed op te kunnen vangen, wilde ik sterker worden en leverde ik één looptraining in de week in voor krachttraining. Ik heb advies gevraagd bij een personal trainer waardoor ik een schema op maat kreeg. Ik heb helaas wel een blessure opgelopen tijdens het hardlopen, maar hey, ik had wel genoeg power om te finishen :).

Thanks for the energy_kracht

2. Opknippen van kilometers

De lange duurlopen waren niet echt mijn favoriete kilometers in het schema. Ik keek er elke keer weer tegenop. Toen ik met een vriendin mijn eerste 30 kilometer ging lopen, had ze echt een briljante tip. Ze knipte haar duurloop op in stukjes van 5 kilometer. Na elke 5 kilometer stopten we heel even om iets te drinken of in mijn geval om te plassen en vervolgens start je weer opnieuw aan 5 kilometer. 5 kilometer is goed te doen, voelt qua tijd lekker en zo ren je dus 6x een stuk van 5 kilometer. Het is echt een mentaal ding, maar het heeft mij enorm geholpen. Ook bij de marathon zelf. (Thankyou Yvonne!)

Thanks for the energy_kilometers

3. Oppeppers

De gelletjes, shots en repen maakten bij mij het gevoel los van een topsporter ;-). Ik was nogal sceptisch over het gebruik van gels, maar het verschil tijdens het lopen was enorm! Vroeger kon ik na een halve marathon de rest van de dag geen stap meer verzetten, maar met een gel voelde ik me (fysiek) zoveel energieker. Maar net als het koekjesschap in de supermarkt is er bij sportvoeding echt teveel keuze. Ik heb m’n voorbereiding gebruikt om te testen wat ik lekker vond, welke substanties wel werkten en welke minder. Zo vond ik de cafeïne in bepaalde gels eng om uit te proberen vanwege de werking op mijn darmen, maar zorgden ze uiteindelijk wel voor de boost die ik nodig had tijdens het trainen. Zo wist ik precies wat ik op M-day moest meenemen. Weer een zorg minder.

Fuel_powerbar

4. Leg het vast

De weg naar een marathon is leuk, hectisch en vraagt veel van je tijd (en lijf). Voorafgaand aan een training zag ik er als een berg tegenop dat ik ruim 3 uur moest gaan lopen. Wat me motiveerde is om tijdens elke run iets vast te leggen. Het gaf me een kick en maakte me trots op mezelf. Het moment dat ik voor het eerst de 25km en 35km aantikte bijvoorbeeld voelde als een overwinning. Als ik nu terugkijk naar die foto’s geeft me dat opnieuw zo’n kick! Motivatie begint bij jezelf. Ik zie mezelf dan fit, sterk en met een enorme focus. Ik was in de beste shape ever. Dat wil ik weer!

Thanks for the energy_Loes_35km

5. Samen lopen

Ik had de training naar een marathon nooit helemaal alleen kunnen doen. Tot 25 kilometer was me dat misschien nog wel gelukt want voor een halve marathon trainen had ik al eerder alleen gedaan. Maar een marathon is het echte werk en dat wilde ik ook niet alleen doen. Als je net als ik beter loopt met andere energie om je heen dan zou ik echt kijken voor een hardloopgroep/loopmaatje waar je de uitdaging samen mee aangaat.  Ga in ieder geval samen trainen. Ik ben zelf nooit aangehaakt, maar een initiatief als Lekkergelopen.nl organiseert looptrainingen gericht op de marathons in- en buiten NL waar je gratis kunt meelopen. De route en drinkposten zijn geregeld, dus het enige wat je hoeft te doen is lopen (en evt een vrijwillige bijdrage te leveren). Dus ook als je geen club of maatje hebt, hoef je niet alleen te lopen.

Thanks for the energy_samenlopen

Hoge Veluwe loop met de Haagse Road Runners

6. Game on

Pak zoveel mogelijk leuke wedstrijdjes mee in de trainingsperiode naar je marathon. Je traint dan wel voor een groter doel, maar wedstrijden tussendoor kunnen je juist even afleiden, meer motivatie geven en het is sowieso altijd leuk om even ergens anders hard te lopen. And because we love medals 🙂

thanks for the energy_Hoge veluweloop

7. Onrust

Hoe dichterbij de marathon, hoe meer onrust. Het hoort er allemaal bij en het langzaam afbouwen (taperen) is nou eenmaal een dingetje. Daarnaast had ik nog een kuit/voet blessure waardoor ik rust moet houden dus mentaal draaide ik overuren. Ik heb hier geen gouden tip voor je, helaas. Ik voelde wel dat ik er helemaal klaar mee was en er dus waarschijnlijk ook klaar voor was. Net als bij een bevalling. Je weet gewoon nu dat je een prestatie moet leveren. Laat maar komen. Dat gevoel gaf me enigszins rust. Dat dus.

Thanks for the energy_taperen

Oja, en nog één klein dingetje. Vergeet ab-so-luut niet te genieten van alles. Alles wat je al hebt gelopen, van wat je nog gaat lopen en natuurlijk van de marathon zelf! De road naar die finish is iets magisch. Make it a marathon te remember! You can do it!

High five!

Marloes

Lees alles over m’n high fives, pijntjes en hoogtepunten tijdens de TCS New York Marathon 2016 in mijn droomrace verslag.

Bonustip van vriendlief Roderick: eet geen gekke dingen vlak vóór je marathon ;-). Het was maar gewoon een bagel, maar toch een typisch “diarree” gevalletje.

 

 

 

Thanks for the Energy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.